top of page

Év végi jutalom: van valami haszna, vagy csak pénzszórás?


A pénzszórás természetesen túl erős.


Mert önmagában nem pénzszórás, ha a munkatársaknak többet fizetünk.


És az sem pénzórás, ha a tulajdonos ezzel fejezi ki köszönetét az éves munkáért.


Az viszont kérdés, hogy többet elérhetünk-e a kollégák motiválása, elköteleződése terén, ha ugyanezt a pénzt nem jutalomként fizetjük ki.


Vajon hány cégvezető tapasztalta már, hogy a munkatársak sokkal jobban dolgoztak januártól, mert decemberben jutalmat kaptak? Esetleg azt, hogy egy munkatárs aki fontolgatta, hogy elmegy a cégtől mégis maradt, miután az év végén jutalmat kapott?


Valójában ezek a ritkább esetek, mert az év végi jutalom a cégek többségnél sajnos nem ösztönzi nagyobb teljesítményre az embereket. És nem fog senkit visszatartani attól sem, hogy elmenjen.


Hogy miért, annak két egyszerű oka is van


Az évről évre kifizetett jutalom beépül a jövedelemelvárások közé. Az ember megszokja, hogy karácsony előtt jön a pénz - így tervezi és időzíti az ajándékvásárlást a síelést vagy bármilyen más kiadását.


Ezért aztán nem pluszként éli meg, ha idén is van, hanem negatívumként, ha idén elmarad, vagy kevesebb.


Másrészt, a jutalom mértéke attól függ, hogyan ment a cégnek és nem attól, hogyan teljesített az adott munkatárs.


Természetesen a kettő között van átfedés: ha jól ment az üzlet többet kellett dolgozni. De az átfedés ritkán 100% - vagyis ritkán van az, hogy mindenkinek ugyanannyival többet kell dolgozni, vagy mindenki ugyanannyit tett a siker érdekében. Ezért aztán jön a “méricskélés” - ki mennyit kapott év végén és miért annyit…és én miért nem…stb. Így a kollektív örömbe némi üröm vegyül, ami nem épp előrevivő.


Akkor hogyan használjuk jól a pénzt, amit jutalomként fizetnénk ki?

Erre több lehetőség is adódik, a helyzettől függően:


Versenyképesebbé tesszük a fizetést

Ha a versenytársak többet fizetnek és emiatt fennáll a veszély hogy elmennek kollégák, akkor a plusz pénzt érdemes a rendszeres jövedelembe “tenni” vagyis év közben (havonta, negyedévenként) fizetni.


Fontos, hogy tudatosítsuk: nem jutalomként fizetjük, mert adott időszakban jól ment, hanem versenyképes jövedelemként, hogy ne hagyjanak ott minket. A munkatársak úgy fogják megélni, hogy növekedett a fizetésük még akkor is, ha éves szinten ugyanannyit kapnak.


Bónuszként használjuk fel


...ha a rendszeres jövedelemszint “rendben van” - tehát nem érzik alacsonynak a versenytársakhoz képest.


A bónusz azt jelenti, hogy maximum ennyit kaphat egy munkatárs. Cserében azért, ha teljesít bizonyos elvárásokat, amikben előzetesen megállapodtak.


Olyan elvárásokhoz érdemes kötni a bónuszt, amik valamilyen pluszt jelentenek ahhoz képest, amit és ahogy a kolléga jelenleg napi szinten csinál. Köthetjük eseti feladatokhoz, vagy ahhoz, hogy fejlődjön valamiben.


A bónusz tehát nem jár automatikusan és a maximális összeg sem jár automatikusan. Olyan arányban érdemes megadni, amilyen arányban teljesültek az elvárások.


Ajándékra költjük


Teljesen természetes és jó dolog, ha a tulajdonosok az év végi jutalommal szeretnék megajándékozni a munkatársakat. És mindössze ennyi. Nincs mögötte semmilyen elvárás, “hátsó gondolat”


Ekkor viszont jó tudni, hogy a pénz nem a legjobb ajándék. Ha pénzben fizetjük az történik, amiről a cikk elején beszéltünk: a kollégák a munkájukért cserébe kapott jövedelemként tekintenek rá. Nem ajándékként élik meg.


Amit annak élnek meg, az egy valódi ajándék…amire lehet, hogy egyébként nem is költenének. Bármi lehet: prémium bor, receptkönyv, kütyü, amit a barátoknak, családnak is ajándékozunk és amit az ember szívesen vesz.



43 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page